2013 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Blogerių vakarėlis ir nerealūs burgundiški kiaušiniai


Praeitą ketvirtadienį įvyko maisto mėgėjų (blogerių: Jurga, Beata ir Paulius) susiėjimas, kas šeimomis, kas ne, vakarėlio kokybė dėl to nesikeitė. Seniai planavome šį vakarą, bet vis kažkas sutrukdydavo susiburti, tačiau geležinis užsispyrimas neapleido ir susibėgom. Vakarėlio tikslas - gaminti bendrai, kad kažką naujo išmoktumėm, pasidalinti patirtimi, bajeriais, skirtingu vynu bei visais tais dalykais mėgautis iki valios. 


Gaminome tik du patiekalus - burgundiškus kiaušinius bei risotto su pankoliais, porais, smidrais bei žirneliais, nors norėjome dar ir creme brulee gaminti (desertui), tačiau laikas buvo ne mūsų naudai, tad creme brulee bus kitam susibėgimui. Beje, Paulius išmoko virti risotto ir drąsiai pridūrė, jog restoranai nesugeba išvirti tokio skanaus - žmogus buvo taip stipriai nusivylęs šiuo patiekalu, nes vis bandė restoranuose, tačiau įsitikino, jog namie geriau nei restorane. O vakaras ėjosi taip sklandžiai, nepaisant to, jog buvau pamiršęs kiaušinius nupirkti, bet Pauliaus draugė išgelbėjo (tekina iki parduotuvės). Beatai su Jurga leidom mėgautis vyno privalumais, kai tuo tarpu su Pauliumi žabojom peilius bei puodus su virykle (ta elektrinė viryklė tikrai nervino, bet blogam šokėjui trukdo.. o mums netrukdė! :) ). Kai su žmona pristatėme savo naminį obuolių vyną - būtumėt matę Jurgos miną, kai ji paragavo, o aš pasakiau, jog vynas iš obuolių, žiauriai nustebusi buvo. Su žmona apsidžiaugėm, jog kai tokie žmonės pritaria, jog tikrai skanus vynas, dabar jau neabejojame, kad jį mokame daryti. :) 
Taigi, vakaro vinis - burgundiški kiaušiniai. Jie ypatingi tuo, jog verdami raudoname ir TIK prancūziškame vyne, o tada iš to vyno gaminamas tirštas padažas (panašus į bešamelio, tik vietoj pieno - raudonas vynas). Iš pradžių atrodė tikrai nepatraukliai, turiu omeny virti kiaušiniai vyne (Beata bajeravo, jog atrodo it.. - atspėkit kaip? :-p), bet skonis mus visus pribloškė, man net skaniau už benedikto kiaušinius. Čia jau tikras gurmė patiekalas. Dar vienas įrodymas, jog kiaušiniai visuomenėje yra labai nuvertinti, bet dėka tokių receptų, jie nurungia net mėsą ar žuvį. Receptą gaminome remdamiesi žymiausių pasaulyje brolių šefų - Roux brothers, kurie pirmieji gavo Michelin žvaigždę. Šis patiekalas kilęs iš Burgundijos (Prancūzija). Džiaugiuosi, jog teko jo paragauti. LABAI REKOMENDUOJU, PASIGAMINKITE, TAI TIKRAI TOBULAS PATIEKALAS!

Paruošimo laikas: iki 45 min.
Porcijų kiekis: 6

Ingredientai:
  • 8 kiaušiniai
  • 2 dideli svogūnai
  • Prancūziškas batonas (bagetė)
  • Vyno butelis (Pinot Noir arbe Merlot su Grenache)
  • Sauja petražolių
  • Sviesto 120 g
  • 20 g miltų
  • Ryšulėlis žolelių - čiobryčių,petražolių ir rozmarino
  • 15 g alyv. aliejaus
  • Šiek tiek rudojo cukraus ir balzamiko
  • 20 g šv. petražolių
  • Druskos, pipirų ir geros nuotaikos! :) 
Į keptuvę sudėti griežinėliais pjaustytus svogūnus ir svieste su aliejumi kepinti 15 min. Tada įpilti šlakelį vyno ir vandens bei druskos su pipirais. Svogūnai turi būti minkšti ir įgavę riešutų spalvą.


Bagetę supjaustyti 1 cm storio ir aptepti sviestu, tada pašauti į orkaitę +180 C temp. ir kepti apie 5 -7 min. 
 Vyną užvirinti ir virti kiaušinius be lukšto 4 min. Tada išimti ir atidėti. Nieko tokio, net jei jie ir atvės, nes trynys bus dar minkštas, o padažas juos vėl sušildys. Kaip kiaušinius virti, žiūrėkite mano receptą - Benedikto kiaušiniai. 

Kai kiaušiniai išvirti, tada sudėti žolelių ryšulėlį ir virti 20 min. Tada atskiroje keptuvėje sudėti likusį sviestą, ištirpinti ir sudėti miltus - gaminame roux padažą. Kai viskas virto gražia mase, jei dabar piltumėte pieną, tuomet gautumėte bešamelio padažą, o mes pilame raudoną vyną (be žolelių) ir gerai maišome, įberiame cukrų  ir balzamiką (visko po apie 1 valg. šaukštą) ir maišome. Jei labai labai lipnus bus, tuomet įpilkite vandens ir vėl maišykite, kol gausite skystą masę.

Į lėkštę sudedame po du bagetės gabalėlius, ant jų kepintų svogūnų, vyne virtus kiaušinius, vyno padažą ir kelias natas smulkintų petražolių. Pusryčiams tinka tobulai, bet jei tieksite vakare, tuomet šalia būtinai raudonojo vyno!
Tą vakarą aš buvau labai laimingas, Bon appetit!


P.S.: nuotraukų autorė - Jurga, labai skanios nuotraukos! Tikiuos, jog risotto patiekalą kas nors iš kolegų patalpins, o jei ne, tuomet brūkštelsiu ir aš. :) 

2013 m. balandžio 18 d., ketvirtadienis

Marokietiškos kuskuso ir baklažano salotos - mums jos labai labai

Pagaliau nutirpo sniegas. Žiema buvo velniškai ilga, o ir riebalų ant savęs prikaupiau, tad keičiu racioną. Su pabėgiojimais palei Nėrį pradėjau draugauti taip pat. Šią ir praeitą savaitę, vakarais valgom vien salotas. Tad pradedu nuo šio nerealaus patiekalo. Jis atrodo sunkus, nors iš tikro labai lengvas ir gaivus. Mes su žmona jas labai pamėgome, o gaminome jau ne kartą - labai rekomenduoju.


Paruošimo laikas: iki 25 min
Porcijų kiekis:

Ingredientai:
- 165 g kuskusko kruopų
- 1 baklažanas
-  2 dideli šalotai arba 1 vid. svogūnas
- Gera sauja petražolių
- 1/2 citrina
- 2 arb. š. kaparėlių
- 1 arb. š. malto kumino
- 1/2 arb. š. cinamono
- 1/2 arb. š. saldžios maltos paprikos
- 7 valg. šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus
- Druskos ir pipirų
- Šv. čili (nebūtinai).

Baklažaną perpjauti per pusę ir  supjaustyti 5 mm griežinėliais, tada sudėti kuminą, maltą papriką bei cinamoną su druska ir pipirais, viską gerai išmaišyti ir sudėti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi (ten reikia 4 valg. š.). Kepti apie 8 min ant didesnės ugnies, o tada sumažinti iki vidutinės arba šiek tiek mažesnės ir kepinti dar apie 15 - 17 minučių.

Kol kepa baklažanai,  reikia griežinėliais supjaustyti šalotus arba svogūną ir apkepinti atskiroje keptuvėje (su 1 alyvuogių aliejaus š.), kepinti iki kol įgaus riešutų/gintaro spalvą, reikia, kad karamelizuotųsi, tada atidėti.

Į kuskuso kruopas sudėti 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, druskos (labai nedaug, nes kaparėliai sūrūs), įspausti citrinos sulčių ir užpilti verdančiu vandeniu, kad aspemtų per 2 pirštus, sandariai apvynioti maistine plėvele, nors kartais ir uždėta lėkštutė tinka ;) palikti 10 minučių.

Į išbrinkusį kuskusą sudėti smulkiai supjaustytas petražoles,  nutarkuota citrinos žievelę, susmulkintus kaparėlius, čili pipirus, baklažanus bei šalotus arba svogūnus, viską gerai išmaišyti ir patiekti šiltas, nors ir šaltos nenusileidžia savo skoniu.

 Labai jau bon appetit! :)