2013 m. vasario 24 d., sekmadienis

Skaniausios kuskuso salotos su jautiena ir ne tik!

Praeitą savaitę buvo keletas įdomių renginių blogerimas ir ne tik. Vienas iš jų - Virtuvės mitų griovėjai pristatė savo antrąją knygą -> vyrukai duoda iš peties. Bus įdomu pamatyti, ką jie paruošė šį kartą. :) Kaip tik, tą pačią dieną ir valandą vyko Vapiano restorane vyko vakarėlis blogeriams - virtuvės šefai dalinosi maisto gaminimo patirtimi bei nuostabia degustacija, bet manęs ir ten nebuvo.  Gaila.. Tačiau turėjau labai įdomų laiką Čiop čiop studijoje, kur prasidėjo kulinariniai kursai. Nors buvau ne dalyvis, o vienas iš vedančiųjų (mat apie alyvuogių aliejų bei jo degustavimą porinau žmonėms), vis tik labai intrigavo stebėti iš šono šefą Renaldą Nagrockį (tas bičiulis dirbęs pas Jamie Oliver "Jamie's Italy" kažkiek metų ir dar daug kur, bet ne Lietuvoje), tikiu, jog dar susitiksime virtuvės aplinkoje :) 

Oi, labai nusimušiau, juk apie receptą reikia rašyti. 
Dabar tuštinu šaldymo kamerą, triušiena pabaigta (labai nusivyliau sužinojęs, jog triušių bus tik prieš Šv. Velykas), ėriena taip pat. Liko gabalas jautienos kumpio, kelios kiaulės kanopos (laikau vienam unikaliam mėsos pyragui), šaldytos tešlos, uogų ir degtinės butelis (čia svečiams).  Jautienos buvo perdaug vienam kartui, tad išvakaro išviriau kari troškinį, o kitai diena pasilikau dalį jautienos salotoms. 
Galiu drąsiai teigti, jog šios salotos labai mėgiamos mano šeimoje. Čia tas atvejis, kai pasiilgstu kuskuso skonio, iškarto pagalvoju apie šias salotas. Jos labai greitai paruošiamos ir tobulai skanios!


Paruošimo laikas: iki 15 min.
Porcijų kiekis: 2

Ingredientai:
- 2/3 kuskuso kruop.
- Didelė sauja rukolos
- 12 slyvinių pomidoriukų
- 100g - 150g šv. jautienos (tinka bet kuri jautienos dalis) 
- 40 g tarkuoto Parmezano arba Džiugo sūrio
- 1 valg. šaukštas kaparėlių
- 1 arba 2 valg.šaukštai alyvuogių aliejaus + kepimui
- 1 arb. šaukš. sviesto
- Pusė mažos mėlynojo svogūno galvutės
-  Druskos ir pipirų.

Čia pateiksiu patį paprasčiausią kuskuso paruošimo būdą. Į kuskuso kruopas įdėti sviestą, druskos (pagal skonį) ir užpilti verdančiu vandeniu, kad per pusantro - du cm apsemtų, sandariai uždengti maistine plėvele ir palikti 8 min. Čia citrinos nededu, nes kaparėliai turi nemenkai rūgšties.

Kol kuskusas bręsta, į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi sudėti labai plonai ir pailgai supjaustytas jautienos juosteles, kepti apie 8 minutes, tada į jautieną sudėti susmulkintą svogūną, kepti dvi minutes ir nuimti nuo ugnies.

Į kuskuso kruopas sudėti jautienos juosteles, tarkuotą sūrį, viską gerai išmaišyti. Nuo karščio, sūris šiek tiek išsilydys, tai suteiks patiekalui šarmo. Tuoj pat sudėti likusius ingredientus, alyvuogių aliejų, dar kartą gerai išmaišyti ir patiekti šiltas. Prie šių salotų netrūksta nieko, tik mėgautis, 
bon appetit!

P.S. Kartais neturiu šv. pomidoriukų, tad naudoju saulėje džiovintus, dar būna ir taip, kad ir be jautienos esu, tad apsieinu ir be jos, bet su ja skaniau. ;) 

2013 m. vasario 16 d., šeštadienis

Tailandietiška burokėlių sriuba su kokosų pienu

Vasario 6 dieną "stūknūly" 30. 
Buvo graži proga, dukrytei jau net 1 mėnuo, o man 30. Nors tai atrodo, kaip kokia fantastinė ateitis, tikrai nesitikti jog jau trisdešimt, nes jaučiuosi, jaunesinis - čia man šokas ar kas. Neskauda dėl to galvos. 
Smagu, jog tėvukai su sesėmis aplankė (brolis dar atvažiuos), o ir žmona nustebino nerealia vakariene (kitu kartu tą receptą patalpinsiu). 


Kita šio įrašo istorija ta, jog pastaruoju metu pradėjome gaminti daug greitai pasigaminančių patiekalų, o pagrine tailandietiškus troškinius ir sriubas. Šis receptas mane labai pakerėjo, nors buvo gana neįprasta, bet niekaip nesupratau suderinamumo: burokėliai + kokosų pienas, imbieras, citrinžolė ir kalendra, kas per...? 
Bet smalsumas nugalėjo, rezultatas nustebino, nors kitą kartą skanesnė bus, nes supratau ko trūko iki pilnos laimės. Receptas adaptuotas iš The Guardian dienraščio.

Pauošimo laikas: 1 valanda.
Porcijos: 4.

Ingredientai:
- 400 kokosų pieno (naudojau "Santa Maria")
- 500 virtų burokėlių
- 2 valg. šaukštai žuvies padažo (Thai fish sauce)
- Druskos
- 2 laimai.

Sultiniui:
- 4 šalotai
-3 česnako skiltelės
- 3 citrinžolės
- 2 stambūs nykščio dydžio imbiero gabaliukai
- 1 valg. šaukštas aliejaus (naudojau alyvuogių al.)
- 650 vandens
- 50 šv. kalendros
- 1 šv. čili.

Į įkaitintą puodą su aliejumi sudėti česnaką, šalotus, citrinžolę, pusę kalendrų ir pakepinti keturias minutes, kad atsiskleistų aromatas. Tada į tą patį puodą supilti verdantį vandenį ir likusius sultinio ingredientus, virti iki 30 min. 



Šioje vietoje galima pasielgti dvejopai: nukošti sultinį; arba išimti citrinžolę ir virti toliau. 
Į sultinį sudėti smulkiai pjaustytus burokėlius ir virti apie 10 min. Po to  viską "sublenderiuoti" ir supilti į sultinį kokosų pieną. Kitu kartu virsiu antra variantu, nes manau skonis bus tikrai išraiškingesnis, gal net gilesnis.

Sudėt žuvies padažą, įspausti laimų sultis (iš pradžių paragaukite su vieno laimo sultimis, jei truks rūgštelės, tuomet antrą laimą). Supilstyti į dubenėlius ir bon appetit! 

2013 m. vasario 4 d., pirmadienis

Kas tie sernikai?

Prieš kelias dienas sužinojau, jog ant svieto Google'ėje nėra sernikų (o gal siernikų) recepto. Akibrokštas įvyko tada, kai Facebook'e komentatoriai prasitarė, jog tokių negirdėję, o dar baisiau pasidarė, kai pradėjęs "gūūglinti rusiškai", sužinojau, jog į sernikus įeina varškė (jie lygtais varškėtukais vadinasi, bet mano ruskalbis draugas sako kitaip). O tai bėda, o tai ant svieto prisikalbėjau, kur burną reiks plauti?

Va tada sau restart'ą leidau kokius penkis kartus iš eilės - kaip čia yra, kodėl tik mano šeima apie juos girdėjo?
 Pasijutau taip, lyg pats sugalvočiau kokią nesamonę, kuria labai patikėčiau ir visus ignoruočiau. Bet nebūna dūmų be ugnies, ar degtukų be sieros.. na kad ir kaip ten, velniai juos!

Pasirodo, mamukas kažkada turėjo daryti sernikus (čia buvo labai seniai, gal kokia keturiasdešimt pirmaisiais?), bet neturėjo varškės, neturėjo dar kažko, tada sudėjo ką turėjo ir gavosi štai tokie sernikai. Nesikabinėkit, originalaus recepto nežinau, nes manau šis receptas tai tikrai originalus. Tokių "pičienkų" pas nieką neteko ragauti ar matyti virtualiose prerijose. Tokie purūs, skanus, net ir kitą dieną. O jau kaip paprastai ir kaip pigiai gaunasi juos pasidaryti. Pamenu, kai mama prikepdavo tų sernikų du LABAI DIDELIUS bliūdus, kad visai "familijai" užtektų, o prie sernikų po kelis krūzus (čia taip arb. puodukus kaime vadina) arbatos ir bon appetit!


Porcijų kiekis: 5 - 8 
Pagaminimo laikas: 1 val. 30 min.

Ingridientai:
- 2 stiklinės miltų
- Arb. šaukštelis su kaupu kepimo miltelių
- 1/2 arb. šaukštelio druskos
- 2 arb. šaukšteliai cukraus
- Stiklinė kefyro (o gal ir daugiau, čia jau priklauso nuo stiklinės dydžio, kiek dėsite miltų)
- Aliejaus kepimui.

Dėl ingridientų tikslumo, nesu labai jau tikras, nes juk žinote kaip mamos sako: vaikeli, įberk iš akies to tiek, ano tiek ir išmaišyk. :))) Čia matomai, stengiamasi išsaugoti šeimos paveldo paslaptis? Taigi, visus ingridientus sudėti į dubenį ir išmaišyti. Tešla turi gauti labai labai minkštutė, elastinga. Tešlą atidėti valandai į šaldytuvą (kaip mama sakosi: "kad pasibūtų sau".) 
Iškočioti 0,5 - 1 сm storio tešlą, supjaustyti rombais arba kaip ten jau gausis ir kepti labai įkaitintoje keptuvėje. Mano asmeninis patarimas, siūlau prie keptuvės pasamdyti praktikantą, nes sernikai kepa baisiai greitai, tad kol minkai tešlą, kolega galėtų plukdyti sernikus keptuvėje nuo vieno borto prie kito. Regis, kas minutę reikia juos vartyti, pamatysite, tai pati greičiausia procedūra, tikras konvejeris. Formulė paprasta: kočiojam + kepam + atidedam į lėkštę ir t.t.

Į atskirą dubenį įpilti kelis didelius šlakus natūralaus jogurto, kelis kupinus šaukštus naminės uogienės, pamaišyti ir pamirkius serniką į tai - iškarto tiesioginiu skrydžiu pristatyti jį į gerai nusiteikusį skrandį. Bon appetit!