2011 m. sausio 30 d., sekmadienis

Viščiukas užsėdęs alaus skardinę arba ... Orkaitėje keptas viščiukas ant alaus skardinės

Nuo penktadienio manoji pamarinavo viščiuką, tad nužiurėjom receptą iš Jamie Oliver "America" knygutės, kuomet viščiukas pamautas ant Budweiser alaus skardinės ir iškeptas ant griliaus, vietoj griliaus nutarėm naudoti orkaitę, gal vasarą ir ant griliaus pamėginsim? :)

Taigi reikia:
  • 1 viščiuko 1,5 kg ;
  • 1 alaus skardinė 500 ml ( tinka bet koks )
Marinavimui:
  • 3 šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai grūstos drusko geras žiupsnis, tiek pat šviežiai grūstų pipirų;
  • 1/2 arb.šaukštelis džiovinto čiobrelio ;
  • 1/2 arb.šaukštelis džiovintos čili paprikos (ne miltelių);
  • 1/2 arb.šaukštelis džiovinto raudonėlio;
  • 5 česnako skiltelės;
  • 2 - 3 arb.šaukšteliai imbiero;
Marinatas: visus prieskonius kartu sudėti į indelį, supilti extra virgin alyvuogių aliejų ir gerai išmaišyti. Marinatu aptepti viščiuką iš vidaus bei išorės ir palikti šaldytuve 2 parom, bent jau mes tiek marinavome. Į viščiuko kaklą prikišau džiovintų raudonėlių, kaip kad ir knygutėje, na kadangi ne šviežius raudonėlius dėjau, dėl to jie apdegė, todėl ateityje taip nebedarysiu. Oliveris buvo teisus, sparniukai atrodė per daug apdegę, tačiau skonis buvo tikrai geras :)

Prieš tai kai užmausite viščiuką ant skardinės, alų būtinai reikia nugerti apie trečdalį skardinės ar nupilti į stiklinę ir kai užsimanysite vėliau išgersite ;)  Kadangi jis ir taip putos, todėl jei nenupilsit, tuomet neįsivaizduoju koks, kepimo metu, gali įvykti fontanas.


 Orkaitę įkaitinti + 200 C ir kepti 1 val. 10 min arba kai lengvai šlaunelė nusiirs vos ja palietus. Rekomenduoju viščiuką pastatyti ant skardos, kadangi bėks alus ir t.t.

 Prie viščiuko tinka šviežios ar marinuotos daržovės, šviežia duona su padažais, mes vartojom spanguolių ir kriaušių.


2011 m. sausio 16 d., sekmadienis

Daržovės atogrąžoje arba gerai pakaitintos orkaitėje

Čia iš tos savaitės, kai mėsos nevalgiau, tad vakarienei valgėm keptas daržoves. Pats nustebau, kaip gali būti skanu tiesiog paprastai apkeptos daržovės su šiek tiek prieskonių, alyvuogių aliejumi bei balzamiko actu.

Gavosi 2 didelės porcijos arba 3 vidutinės:

  • 4 vidutinės bulvės
  • 1/2 cukinijos
  • 1/2 baklažano
  • 1 didelė morka
  • 2 svogūnai
  • 6 česnako skiltelės
  • 1 čili pipiras (čia nebūtinai)
  • 2 didelės paprikos (žalia ir raudona)
  • džiovinti čiobreliai, šviežiai grūsti pipirai ir druska (pagal skonį)
  • 50 ml - 100 ml extra virgin alyvuogių aliejaus, balzamiko acto (balsamico di modena) kiekis turi būti tolygus extra virgin alyvuogių aliejui.

Orkaitę įkaitinti +200 C ir palikti kol bus supjaustytos daržovės.

Visas daržoves supjaustyti: bulves ketvirtadaliais, cukiniją ir baklažaną 2,5 cm storio griežinėliais, morką išilgai juostelėmis, čili pipirą labai smulkiai, papriką į aštuonias dalis, česnako skilteles per pusę. Apibarstyti džiovintais čiobreliais, šviežiai grūstais druska ir pipirais, supilti visą extra virgin alyvuogių aliejų bei balzamiko actą - viską rankomis išmaišyti. Taip taip, susitepsit rankas :)
 
  
                  Aš viską sudėjau į špižinę keptuvę, kur nusisuka rankena, todėl patogu buvo kepti orkaitėje, čia galite improvizuoti su indu.
                Paruoštas daržoves įdėti į orkaitę, temperatūrą sumažinti iki +180 C, kepti 60 min. Bekepant, po 30 min., išimti daržoves, pavartyti ir apšlakstyti esamu balzamiku ir alyvuogių aliejumi ir vėl įkišti į orkaitę ir kepti likusias 30 min. Tačiau vis pasižiūrėkite, kad visai neprisviltų/iškeptų iki galo (pasikartosiu - orkaitė orkaitei nelygi).
Kadangi gavosi labai skaniai, todėl ateityje dažnai gaminsiu šias daržoves, spėju, jog prie keptos antytės ar vištienos būtų idealus garnyras... Bon appetit!

2011 m. sausio 15 d., šeštadienis

Baklažanas įdarytas varškės sūriu su daržovėmis pagal Gruzinų receptą

Tik visai neseniai nusipirkau knygą - "Nacionalnaja Gruzynskaja kuchnia", toj knygoj tokių gėrybių radau, tad pagautas to įkvėpimo pagaminau baklažaną, tačiau šiek tiek patobulinai jį savaip.

  • Vienas didelis baklažanas;
  • Sauja graikinių riešutų;
  • Pakelis varškės 9% riebumo 200 g;
  • 2 kiaušiniai;
  • Sauja petražolių;
  • Saulėje džiovintų pomidorų (pagal skonį, o aš dėjau nedidelę saują);
  • Sauja tarkuoto džiugo/parmezano sūrio;
  • 4 valg.šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg.šaukštai balzamiko acto;
  • 4 česnako skiltelės;
  • šviežiai grūsti pipirai ir druska.
Baklažanas: baklažaną reikia perpjauti per pusę, išimti "mėsą", kad būtų vietos įdarui sudėti. Atskirame kepimo inde/skardoje sudėti 2 valg.šaukštus extra virgin alyvuogių aliejaus ( tą patį indą su tuo pačiu alyvuogių aliejumi naudosiu toliau kepant įdarytus baklažanus ), išdarytą baklažaną bei baklažano "išimtą mėsą" ir pašauti į įkaitintą orkaitę +180 C, 10 min.

Įdaras: sudėti varškę, įmušti kiaušinius, griežinėliais supjaustytus saulėje džiovintus pomidorus, susmulkintas petražoles, smulkiai sukapotą česnaką, 2 valg.šaukštai extra virgin alyvuogių aliejaus, šviežiai grustų pipirų ir druską. Viską smagiai sumaišome :) Grūstuvėje susmulkintus graikinius riešutus sudėti į masę ir vėl smagiai išmaišyti, kad viskas pasiskirstytų tolygiai.
Prieš tai įdarant baklažanus, reikia stambiais kubeliais supjaustyti baklažano "mėsą", kurią išskaptavome, kad būtų vietos įdarui. Susmulkintus baklažanus taip pat sudėti į įdarą ir vėl viską išmaišyti.
Kadangi vis dar nesu parsivežęs kepimo indų orkaitei, todėl panaudojau molinukus - čia jie man puikiai pasitarnavo :) Į apkepusias baklažanų puseles sudėti įdarą ir apibarstyti tarkuotu Džiugo/Parmezano sūriu, į baklažanų indą/skardą sudėti visą balzamiko actą, jis susimaišęs su alyvuogių aliejumi bus puikus padažas iškepusiems baklažanams, ant viršaus pabarsčiau šiek tiek džiovinto raudonėlio, tačiau jis nėra privalomas, todėl jo ir netraukiau į receptą.
Į įkaitiną orkaitę +200 C, sudėti paruoštus baklažanus, temperatūrą sumažinti iki +180 C, kepti iki 15 min.
Pastaba: stebėkite, kad neapskrustų labai, nes orkaitė orkaitei nelygi. Labai atsiprašau dėl nuotraukų kokybės, kadangi gaminau vakare, todėl nepavykusios nuotraukos.

              ... Bon appetit!


2011 m. sausio 11 d., antradienis

Prisiminimai iš Graikijos: Avinžirniai pagal Kretiečius bei sardinės su keptom morkom

Šiuos valgius ragavau Kalamatoje, kai buvau išlėkęs į Graikiją dalyvauti alyvuogių derliaus rinkime, bet apie tai šiek tiek vėliau, nes ruošiu video filmuką apie alyvuogių aliejų, aprašysiu visus esančius mitus ir tiesas.
Man graikų virtuvė unikali savo paprastumu bei gardumu, todėl lyg tyčia prisiminiau kelis valgius ir nutariau juos įamžinti savo virtuvėlėje: 1) Avinžirnių piurė ( o gal košė? ) ir 2) sardinės pamarinuotos su petražolėmis, svogūnais ir alyvuogių aliejumi, o šalia jų pakepintos morkų juostelės balzamiko padaže.

Avinžirniams paruošti reikės:

  • 200 g džiovintų avinžirnių;
  • 1/2 puoduko extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • 1 mėlynasis svogūnas;
  • 1 sauja petražolių;
  • 3 česnako skiltelės;
  • 1/2 puoduko kašršto vandens, extra virgin alyvuogių aliejaus, šviežiai maltos druskos bei šviežiai maltų pipirų.
  1. Avinžirnius užmerkti per naktį ir palikti. Kai jau išbrinkę, virti ant vidutinės ugnies 2 valandas, vandenį pasūdyti ( vanduo turi apsemti avinžirnius per 10 cm ).
  2.  Išvirusius avinžirnius, sukapotą 5s0 svogūno galvutės, 50% petražolių, česnako skilteles, pusę karšto vandens puoduko, 50% extra virgin alyvuogių aliejaus, šviežiai maltos druskos bei šviežiai maltų pipirų sudėti į blenderį ir sutrinti iki vientisos masės. 
  3. Masę/piurė sudėti  į indą, užberti likusius: susmulkintą svogūną, petražoles ir ašplakstyti likusiu alyvuogių aliejumi.


Sardinės bei keptos morkikės :) 

Skambės neįtikinamai, tačiau sardinės yra naudomajmos konservuotos, taip taip.. iš mūsų didžiųjų prekybos centrų. Sardines reikia sudėti lėkštės apačioje. Kitoje lėkštėje su ranka lengvai pamaišyti svogūnus su petražolėmis ir viską sudėti ant sardinių. Viską gausiai apšlakstyti extra virgin alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ( iš tikro reikia vyno acto, bet aš neturėjau, todėl tiko ir balzamikas ), pabarstyti šviežiai maltais druska bei pipirais. Viską palikti 2 - 4 valandom ir patiekti valgymui ( taip pat tinka patiekti šalia čiabatą ). Tik negailėkite alyvuogių aliejaus, mat jis turi viską daug maž apsemti.

Morkas supjaustyti pailgais griežinėliais ir sudėti į įkaitintą keptuvę su alyvuogių aliejumi. Pakepus 4 minutes ant vidutinės ugnies, įdėti 5 traiškytas skilteles česnako ir dar 2 minutes pakepti. Tada reikia įpilti 100 g balzamiko acto ir dar pakepinti 5 minutes, o tada.... Bon appetit!


2011 m. sausio 2 d., sekmadienis

Graikiškas jogurtinis pyragas su mėlynėmis bei apelsinais arba ... Su Naujaisiais Metais! :)

Su Naujaisiais!
 
Vakar tik vakare atsigavau po "šventimo", tad užėjo kažkokia gaminimo manija, patraukė ant saldumo, todėl lyg tyčia turėjau visko ko reikia graikiškam jogurtiniui pyragui, manau, jog pirmą kartą jis man išėjo toks, koks ir t.b. Kadangi per šventes kepimo formas "išmėčiau" pas tėvukus bei draugus, todėl imrpovizavau su kepimo formom .. Jums spręsti kaip ten man gavosi!

Paruošti tešlai reikia tik 15 min, o ingredientai labai paprasti:


  • 3 puodukai miltų;
  • 1,5 puoduko cukraus;
  • 1 arbat.šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1,5 puoduko extra virgin alyvuogių aliejaus;
  • 1 vidutinis indelis jogurto (aš dėjau "Dobilas" su citrina ir imbieru);
  • 2 apelsinai;
  • 3 kiaušiniai;
  • Daugiau nei pusė puoduko šviežiai šaldytų mėlynių su cukrumi;
  • Žiupsnis druskos.
  1. Į atskirą indą reikia sudėti miltus, žiupsnį druskos bei kepimo miltelius, viską gerai išmaišyti. Į miltų masę sudėti 2 apelsinų nutarkuotą žievelę ir viską gerai išmaišyti.
  2. Kitame inde į extra virgin alyvuogių aliejų supilti cukrų ir gerai išmaišyt, maišyti apie 5 min. Tada tą pačią masę sudėti vieną po kito kiaušinius, gerai išmaišant. Taip pat jogurto indelį. Viską gerai ir smagiai išmaišyti :) Kiaušiniai ir jogurtas turi būti kambario temperatūros.
  3. Miltų masę suberti į skystą masę (2 epizodas) ir labai gerai išmaišyti. 
  4. Atšaldytas -> atšildytas uogas iki kambario temperatūros sudėti į tešlą, viską išmaišyti ir sudėti į kepimo formą išteptą sviestu ( aš neturėjau sviesto, o kadangi extra virgin alyvuogių aliejaus ir taip užtektinai, todėl nieko nedėjau ). Ant tešlos viršaus uždėjau apelsino skilteles.