2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Panettone - itališkas kalėdinis pyragas

Lietuviai per Kūčias kepa šližikus, o italai Panettone. Nors pagal legendą, Panettone kepa didelėm šventėm - kai būna vestuvės, Kalėdos, Naujieji metai, gimtadienis ar Krikštynos (nesinori man vadinti kūčiukais, nes mūsų senoliai tikrai nevadino šližikų kūčiukais, todėl pasilieku prie šližikų - skaniau skamba :) o kalbininkai ir toliau tegul dirba savo darbą),  Istorija apie Panettone rasite čia (anglų kalba).

Taigi, geras bičiulis iš Italijos man atsiuntė savo močiutės receptą, kaip greitai pasigaminti Panettone pyragą - per vieną dieną (parą)... Taip taip, čia trumpas receptas, kadangi paprastai Panettone daro kelias dienas. Tad greitai į parduotuvę to, ko nebeturėjau namie ir ruošiu legendomis apipintą pyragą. Dviems pyragams reikės:

  • 700 g miltų;
  • 6 kiaušinių tryniai;
  • 250 g cukraus;
  • 250 g sviesto ir 50 g ant tešlos paviršiaus;
  • 200 g razinų ( aš neturėjau, todėl dėjau džiovintų serbentų);
  • 80 g džiovintų abrikosų;
  • 2 citrinų nutarkuotos žievelės ( recepte buvo parašyta: "2 lemons not treated with chemicals" - kaip Jums tai patinka?);
  • 28 g sausų mielių;
  • žiupsnis drusko;
  • 1/2 citrinos sulčių.
  1. Atsikirame indelyje mieles sumaišyti su keliais valg.šaukštais šilto vandens, po to įdėti 100 g miltų  ir dar šilto vandens, kad susiformuotų tešla, iš kurios galima formuoti formą. Uždengti rankšluosčiu ir palikti šiltoje vietoje pusvalandžiui.
  2. Po pusvalandžio kai tešla pakilo, įdėti 300 g miltų ir šilto vandens bei stipriai išminkyti apie 10 min.ir palikti kol tešla iškils iki dvigubo kiekio. Padėti uždengtą rankšluosčiu šiltoje vietoje (apie dvi valandas)
  3. Atšildyti sviestą (ant labai labai silpnos ugnies), atidėti į šali ir atvėsinti. 
  4. Į atvėsintą sviestą dėti kiaušinių trynius sutrintus/išsuktus su cukrumi, 2 citrinų nutarkuotas žieveles, įspausti pusės citrinos sulčių, žiupsnis druskos - viską gerai išmaišyti. Maišyti apie 7 min.


 
  1. Į paruoštą masę sudėti iškilusią tešlą bei likusius miltus ir viską gerai išminkyti, kad būtų vientisa tešla. Minkyti apie 30 min. (Pasidedu lentą/puodą su tešla ant keliu ir lėtu judesiu pradedi minkyti -> tuomet gali atsitikti du dalykai: 1) nusibos minkyti ir padėsite į šalį tą tešlą; arba 2) nuramins ir nuims visą stresą, todėl kuo toliau, tuo labiau nebepastebėsi, kaip minkai tešlą :) ).
  2.  Kai tešla paruošta, lieka sudėti razinas ar kitus džiovintus vaisius, jeigu vaisiai labai išdžiuvę, tuomet reikia sudėti į šiltą vandenį 15 - 20 min ir džiovinti vaisiai taps gaivesni ir skanesi bei nebetokie sausi/guminiai. Visą tešlą gerai išminkyti, kad visi vaisiai pasiskirstytų tolygiai. Paruoštą tešlą reikia įdėti į kepimo formą išteptą sviestu ir pabarstytą miltais ir palikti per naktį šiltoje vietoje, kad tešla ramiai iškiltų iki dvigubo kiekio ( forma turi būti aukšta ir gili - aš tokios neturėjau, todėl naudojau labiausiai tam tinkamą).
  3. Kitą dieną... Reikia įpjauti kryžiaus formą tešlos viršuje (nors iš to paties draugo gavau komentarą, jog močiutė kartais įpjauna tešlą, dar 6 etapo pabaigoje) ir vidinius kampus atlenkti iki pat krašto,    aptepti sviestu arba uždėti sviesto gabalėlį per įpjovimo vidurį.Kepti įkaitintoje + 200 C orkaitėje 10 min, o tada sumažinti temperatūrą iki +170 C ir kepti dar 35-40 min.   

  Šviežias tikrai skanus, todėl ... Bon appetit!

2010 m. gruodžio 21 d., antradienis

Mamos pica arba kai tingiu kepti picą ;)

             Kai nesinori terliotis tarp puodų, kai nėra laiko gaminti, kai nusibodo picerijų pica, kai pasiilgai naminės/mamos picos - tuomet šis receptas tikras išsigelbėjimas!
 Šiaip receptą pasiskolinau iš mamos, tačiau ji picą ruošia ilgiau, nes pati daro tešlą padui bei įdarą - sakau įdarą, nes tuoj suprasite, kur ir yra visas smagumas, be to, jos picos žymiai sotesnės ir skanesnės :) Tad kaip sakiau, aš pagudriauju su picos padu, tad:


  • šaldytas "Viči" firmos picos padas;
  • sauja Rucola žolių;
  • pomidorų pasta (picos padui užtepti);
  • extra virgin  alyvuogių aliejaus (ant picos pado užtepti bei įdarui paskaninti);
  • 120 g fermentinio sūrio (aš naudojau "Prussia");
  • 4 griežinėliai šaltai rūkyto kumpio;
  • 1 auksinis svogūnas;
  • 1 mėlynasis svogūnas;
  • 2 vid.dydžio pomidorai;
  • 60 g Džiugo arba Parmezano sūrio;
  • Raudonėlis bei čili pipiras.
Masė/įdaras:  visas daržoves bei kumpį, reikia supjaustyti nedideliais gabaliukais, o kol viską pjaustau, prieš tai padėjęs ant lentelės picos padą - leidžiu jam atšilti iki tol, kol jis pasidaro minkštas. Viską supjaustęs sudedu į puodą, taip pat sudedu saują Rucola žolių, aš mėgstu jas suplėšyti per pus, taip jos labiau pasiskirstys po visą masę.  Į masę sutarkuoju fermentinį sūrį, gerą šlakelį extra virgin alyvuogių aliejaus, susmulkintą čili pipirą bei raudonėlį. Visą masę išmaišau su šaukštu, reikia gerai išmaišyti, tam jog viskas vienodai pasklistų.
Atšilus picos padui, pabarstau ant skardos miltų, tam kad picos padas nepridegtų. Picos padą aptepu nestoru sluoksniu extra virgin alyvuogių aliejumi ( ne ne ne, pica tikrai nebus riebi, nebijokit! :) tiesiog dėl alyvuogių aliejaus, jos padas nesukeps ir nebus kietas). Tada ant tolygiai išteptu extra virgin alyvuogių aliejumi picos pado dedu 1 valg.šaukštą pomidorų pastos (čia jau kiekvienas pagal skonį tegul deda pomidorų pastos ).

 Kai picos padas paruoštas, sudedu pamažu visą masę ant picos, tolygiai paskirstau, keli mostai Džiugo sūrio ir į orkaitę.
  Kepu įkaitintoje +180 C orkaitėje,10 - 12 min.


 Po gabalėlį į rankas ir  ....   Bon appetit!              

P.S.:   šita masė tiktų tiek ant picos, tiek ir į bandeles ar kažką panašaus.                  

2010 m. gruodžio 20 d., pirmadienis

Sekmadieniai blynai arba blynai be vaisių ne blynai :)

Sekmadienio rytas, o norisi kažko nesunkaus ar neįpareigojančio, todėl mums labiausiai patinka blynai :) Paruošimas greitas ir paprastas/pigus:

  • dėjau iš akies miltų apie 300g;
  • 1 kiaušinis;
  • stiklinė šilto vandens;
  • 1 arb.šaukštelis kepimo miltelių;
  • žiupsnis drusko;
  • 2 valg.šaukštai cukraus;
  • 3 nedideli obuoliai;
  • 2 apelsinai;
  • aliejus kepimui;
 Į indą sudedu miltus, kiaušinį ir nutarkuoju apelsino žievelę, įpilu stiklinę vandens ir viską išmaišau. Dar žiupsnis druskos, arbat.šaukštelis kepimo miltelių ir keli šaukštai cukraus. Viską smagiai išmaišau. Visada į blynų tešlą dedu nenuluptus obuolius, na tik be sėklyčių :)

Keli judesiai su šaukštu ir blynai tuoj tuoj tuoj....  Likusį "nutarkuotą" apelsiną supjaustau griežinėliais, taip kad tilptų ant blyno ir bekepant uždedu po vieną griežinėlį. Nieko baisaus, jeigu apelsinas pajuoduos - aš juk dar gyvas, tad ... ;)

 Truputis uogienės iš vasaros gėrybių arba klevų sirupo ir ....
                                                              ...... bon appetit! 

P.S.: pirmą kartą dariau su apelsinais, tad užskaitau šį variantą 100%.